Na chłodne dni – sycąca i prosta zupa z soczewicy

Idealna na chłodne wieczory
5 minut czytania
498
0

Odsłuchaj

Zupa, w której soczewica i pomidory grają pierwsze skrzypce, to doskonałe danie na sezon jesienno-zimowy, ale ta wersja sprawdzi się także w pozostałych porach roku, kiedy wieczory są chłodniejsze, a my mamy chęć na pyszne i sycące danie.

Tę wersję zupy soczewicowej uwielbiam za wszystkie cechy dań jednogarnkowych. Jest szybka do przygotowania, smaczna i nie ma z nią dużo roboty.

Sekretem głębokiego smaku są świeże warzywa i odpowiednio dobrane przyprawy

Składniki na zupę z soczewicy:

  • 2 puszki (każda po około 400 gramów) osuszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka przepłukanej soczewicy (brązowej lub zielonej)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • płatki czerwonej papryki chili
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 szklanka świeżo pokrojonej kapusty pastewnej lub jarmużu
  • sok z jednej średniej cytryny

Przygotowania zacznij od wybrania dużego garnka i posiekania warzyw. Następnie ustaw garnek na średnim ogniu i ogrzej oliwę z oliwek. Jeśli przestraszyła cię ilość oliwy i masz wrażenie, że źle wpłynie to na smak zupy, zapewniam cię, że będziesz miło zaskoczony. W końcowym efekcie otrzymasz przyjemną konsystencję i brak olejowego posmaku.

Kiedy tafla oleju zacznie pobłyskiwać, dodaj posiekaną cebulę i marchewkę. Ważne, aby często mieszać zupę – zwłaszcza od dna, do którego lubi przywierać soczewica. Pozwoli to uwolnić cały bukiet smaków i uchroni przed przypaleniem. Gotuj całość do momentu, aż cebula zmięknie. Zajmie to około 5 minut. Teraz dodaj czosnek, kminek, curry i tymianek. Gotuj przez 30 sekund, pamiętając cały czas o mieszaniu. Poczujesz, jak przyprawy uwalniają swój charakterystyczny zapach i jest to bardzo dobry znak – teraz możesz dołączyć osuszone pomidory. Całość gotuj przez kilka minut energicznie mieszając – pozwoli to szybciej wydobyć i połączyć ze sobą smaki.

Dolej soczewicę, bulion warzywny i wodę oraz dosyp szczyptę płatków czerwonej papryki. Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz. Podnieś temperaturę i doprowadź do wrzenia, a następnie częściowo zakryj garnek i zredukuj ciepło, aby całość mogła delikatnie odparować. Gotuj, aż soczewica będzie miękka, przy czym nadal zachowa swój kształt.

Zielona soczewica – pełna dobrze przyswajalnego białka, potasu i kwasu foliowego

Soczewica to moja ulubiona roślina strączkowa. Jest też bardzo praktyczna w przygotowaniu – w przeciwieństwie do innych przedstawicieli tego gatunku. Nie trzeba jej namaczać przed ugotowaniem, ponieważ bardzo dobrze chłonie wodę. Jeśli masz możliwość, kupuj świeżą soczewicę – będzie się krócej gotować. Na czas jej gotowania wpływa także sól. Jeśli dodasz ją do gotującej się soczewicy, ziarna stwardnieją i trzeba będzie je dłużej trzymać na ogniu. Warto dołączyć ją wówczas, gdy ziarna będą miękkie.

Jeśli jesteś głodny, to w tym momencie zapachy soczewicowej zupy spotęgują to uczucie. Wracając do przygotowania potrawy, dodaj teraz sól, wymieszaj, a następnie odlej dwa kubki zupy i wlej ją do naczynia blendera. Chroń dłoń przed parą ręcznikiem papierowym lub rękawicą umieszczoną na pokrywie. Miksuj, aż odlana zupa będzie miała gładką konsystencję. Wówczas przelej ją do garnka i dodaj posiekaną zieleninę. Gotuj przez kolejne 5 minut albo dłużej – jeśli jesteś fanem ich bardziej zmiękczonej wersji.

Zdejmij garnek z ognia i dodaj połowę soku z cytryny. Posmakuj i dopraw większą ilością pieprzu, soli lub soku tak, aby zupa trafiła w twój gust. Gotowe danie podawaj od razu. Jeśli coś zostanie, choć nie sądzę, aby się uchowało, to w lodówce może spokojnie stać do 4 dni. Pożywną porcję zupy zawsze można też zamrozić.

Miska zupy przyda się na przyjemną rozgrzewkę po zimnym dniu

Zupa z soczewicy jest wyjątkowo smaczna i szybko zaspokoi głód. Duży plus to łatwość wykonania. Przepis jest idealny dla wegetarian oraz wegan, nie ma w nim bowiem składników odzwierzęcych, ale mięsożerców też powinien zadowolić – soczewica jest doskonałym źródłem pożywnego białka. Smacznego!

Joanna Politowska-Klucz
Joanna Politowska-Klucz
Jej naturalnym środowiskiem zawsze był marketing i organizacja szkoleń oraz konferencji. Teraz przede wszystkim lubi mieć czas na gotowanie pysznych i wartościowych potraw. Idzie na kompromis – danie nie musi być piękne, ma uwodzić zapachem i smakować.
Zwolenniczka bezpiecznej jazdy – w myśl zasady „wszyscy na drodze równi” – a w czasie wolnym motocyklowy „plecak”.
Lubi ludzi, sztukę i perełki, które można stworzyć z pofabrycznych elementów.
AUTOR

Polecamy

Zaprenumeruj newsletter

Melon i Skwarski w Twojej skrzynce pocztowej.
Najciekawsze artykuły Igimag.pl raz na dwa tygodnie.

Zapoznałem(-am) się z treścią polityka prywatności i akceptuję.