Na piknik marsz! Pięć pysznych przekąsek do wiosennego koszyka

Świetnie smakują na zimno!
5 minut czytania
770
0
Katarzyna Legutko
Katarzyna Legutko
1 maja 2017

Posiłki na łonie natury wcale nie muszą być nudne. Ze stosunkowo niewielu składników przygotujesz szybkie i smaczne przekąski. Sprawdź, co możesz zabrać na piknik poza owocami i tradycyjnymi kanapkami.

Tartaletki z warzywami

Szybka i jednocześnie sycąca przekąska na zimno, idealna na rodzinne pikniki. Nie musisz martwić się, że ucierpi podczas podróży — wystarczy, że zapakujesz ją do koszyka lub plastikowego pojemnika.

Przekąski na piknik
Tartaletki z warzywami (fot. Shutterstock)

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • jajko
  • łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • cebula
  • 4 pieczarki
  • 1 mała cukinia
  • ½ szklanki zielonego groszku konserwowego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 100 g śmietany 12 proc.
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Do mąki dodaj jajko, tłuszcz, sól i wodę. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na grubość kilku milimetrów, wylep nim spody i boki foremek. Ciasto piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Marchewkę, cebulę, cukinię oraz pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Następnie smaż je na rozgrzanym maśle. Najpierw marchewkę, do której dosypuj kolejno cukinię, cebulę i pieczarki. Gotowe warzywa przełóż z patelni do dużego naczynia, dodaj zielony groszek. Wszystko zalej śmietaną i roztrzepanymi jajkami, wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Powstałą masę nałóż do foremek z ciastem. Tartaletki posyp parmezanem i smaż przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Koktajl owocowy z płatkami owsianymi

Łatwy do przygotowania deser, który możesz zabrać ze sobą na piknik w szczelnym kubku termicznym. W ciepłe dni zapobiegnie on nagrzaniu się napoju.

Przekąski na piknik
Koktajl owocowy z płatkami owsianymi (fot. Shutterstock)

Do przygotowania tego deseru potrzebujesz:

  • 4-5 dużych truskawek
  • pomarańczę
  • kilka łyżeczek płatków owsianych
  • banana
  • łyżeczkę miodu
  • szklankę mleka roślinnego lub jogurtu naturalnego

Płatki owsiane zalej małą ilością wrzątku i pozostaw na kilka minut. Owoce umyj i pokrój na mniejsze części. Zmiksuj je, dodaj mleko i miód. Następnie do koktajlu wrzuć płatki owsiane i wszystko jeszcze raz zmiksuj na gładką masę.

Tortilla na zimno z hummusem, grillowaną cukinią i kurczakiem

Tortillę możesz zjeść zarówno na obiad, jak i na śniadanie — jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej kanapki. Zanim zabierzesz ją na piknik, owiń ją ciasno folią aluminiową, aby podczas transportu nie rozsypała się.

Przekąski na piknik
Tortilla na zimno (fot. Shutterstock)

Składniki:

  • 4 tortille
  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 łyżek hummusu
  • cukinia
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • marchew
  • sałata pekińska
  • sól i pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • oliwa z oliwek

Cukinię pokrój w plastry, przypraw je solą i pieprzem, a następnie upiecz na patelni grillowej z obu stron. Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski. Przyprawę do gyrosa wymieszaj z oliwą z oliwek i zanurz w niej mięso. Wstaw je na 30 minut do lodówki, a następnie usmaż na patelni.

Pomidory i marchewkę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Sałatę umyj, podziel na liście i osusz. Marchew podsmaż przez kilka minut na oliwie z oliwek. Placki tortilli posmaruj hummusem, ułóż na nich sałatę, kurczaka i resztę warzyw, a na końcu zawiń w rulon.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatkę na piknik najlepiej przyrządzić ze składników, które nie zmieniają swojego smaku i konsystencji pod wpływem transportu oraz wysokiej temperatury. Unikaj więc np. sosów na bazie śmietany, jajek, warzyw liściastych i świeżych, pokrojonych pomidorów. Do przyrządzenia sałatki wykorzystaj natomiast m.in. makaron, ziemniaki, kukurydzę i oliwki.

Koktajl owocowy z płatkami owsianymi
Makaron z tuńczykiem – tym razem w wersji sałatkowej (fot. Shutterstock)

Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 250 g makaronu muszelki lub messicani
  • ½ puszki kukurydzy
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym lub w oliwie
  • 2 ogórków kiszonych
  • małą czerwoną cebulę
  • soku z cytryny
  • oliwę z oliwy
  • soli i pieprzu

Makaron ugotuj al dente, przelej go zimną wodą i ostudź. Oliwki pokrój w plasterki, a cebulę i ogórki w kostkę. Pomidory posiekaj, tuńczyka odcedź z sosu lub oliwy i rozdrobnij widelcem. Wszystko przełóż do dużego naczynia i wymieszaj. Pokrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę zamknij w szczelnym słoju lub pojemniku i zabierz ze sobą na piknik.

Placki z kaszy jaglanej z jabłkami

Delikatne, miękkie placuszki jaglane przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny, również dzieciom. Możesz je przyrządzić z jabłkami, ale również z innymi, ulubionymi owocami, np. bananami lub truskawkami.

Koktajl owocowy z płatkami owsianymi
Placki z kaszy jaglanej (fot. Shutterstock)

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
  • jajko
  • ½ – 1 szklanki mleka
  • jabłko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • miód
  • cynamon
  • olej do smażenia

Kaszę zmiksuj z mlekiem, mąką i jajkiem na gładką masę. Dodaj do niej jabłko starte na tarce z grubymi oczkami. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wsyp do niej trochę mąki pszennej. Posłodź miodem do smaku. Na rozgrzanym oleju kładź po łyżce ciasta, formuj go w małe placki i smaż z obu stron. Gotowe placki posyp cynamonem.

Katarzyna Legutko
Katarzyna Legutko
Przygodę z dziennikarstwem rozpoczęła 10 lat temu, kiedy to, jeszcze jako uczennica szkoły średniej, napisała swój pierwszy tekst dla lokalnego portalu internetowego. Od tamtej pory tworzenie treści jest stałym punktem na jej drodze zawodowej. W ostatnich latach pracowała dla kilku portali internetowych, w tym dla Money.pl. Zawodowo związana jest również z branżą interaktywną, specjalizuje się w planowaniu i prowadzeniu działań content marketingowych. Po godzinach zaczytuje się w powieściach kryminalnych, relaksuje przy kolorowankach i koncentruje na układaniu puzzli.
AUTOR

[FM_form id="1"]