Szybki sposób na kremową pastę z awokado i fasoli

Doskonały dodatek do dań z grilla lub samodzielna przekąska
5 minut czytania
768
0

Falą ciepłego powietrza rozpoczął się sezon pikników na trawie, wylegiwania na leżakach i spotkań na otwartej przestrzeni – a to wszystko oczywiście w towarzystwie wiosennych przekąsek! Kremowa pasta z awokado i białej fasoli wielokrotnie sprawdzała się w takich okolicznościach przyrody.

Pasta jest prosta i szybka do wykonania, ma wyjątkowo delikatną konsystencję i doskonale pasuje zarówno na pożywne śniadania w wariancie kanapkowym, jak i, na przykład, jako farsz do pełnoziarnistych naleśników.

Pasta idealnie nada się jako dodatek do sałatki

Poniższy przepis na pastę praktykuję najczęściej wtedy, kiedy mam nie więcej niż 10 minut czasu, burczy mi w brzuchu i mam świadomość, że za chwilę trzeba wyjść na umówione spotkanie. Kanapka posmarowana grubą warstwą pasty wstępnie zaspokoi głód. Jeśli wam się nie spieszy, pasta idealnie nada się jako dip do nachosów.

Składniki potrzebne do wykonania pasty:

  • 425 gramów osuszonej białej fasoli z puszki
  • 1 awokado pokrojone w plastry
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki drobno posiekanych, świeżych liści bazylii
  • na kanapkę (opcjonalnie): młody szpinak, sałata rzymska, rukola, talarki z ziemniaków

Białą fasolę umieść w dużej misce i ugnieć. Skorzystaj z tłuczka do ziemniaków lub użyj widelca (trzeba się liczyć, że zejdzie ci z tym więcej czasu). Zdarzało mi się też ugniatać kulą drewnianą do ucierania ciasta, zwaną „berłem”. Trochę irytujące jest to przyklejanie się składników do kuli, ale nie na tyle, aby rezygnować z wykonania pasty.

Dodaj do tego pokrojone w kostkę awokado i skrop je sokiem z cytryny, dzięki czemu nie sczernieje. Sprawdzony patent na dobranie się do awokado to nacięcie go w połowie (wzdłuż owocu) i lekkie obrócenie. Jedna część zostaje z pestką, a druga odchodzi.

Jeśli nie masz białej fasoli – inne rodzaje roślin strączkowych też będą doskonale smakowały. Spróbuj dodać np. ciecierzycy!

Następnie ugniataj, aż pozostanie tylko kilka większych kawałków fasoli i awokado. Nadadzą paście przyjemnej tekstury. Dołącz przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, bazylię, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj i posmakuj. A dalej, jeśli czujesz potrzebę, dostosuj przyprawy i finalny smak do swoich preferencji smakowych.

Wystarczy łyżka na kanapkę czy ziemniaka pieczonego w „mundurku”, do sałatki lub po prostu spróbuj zjeść pastę bez dodatków! Jest pyszna i sycąca, dzięki bazie z białej fasoli. Główne składniki pasty możesz zawsze trzymać w kuchni – fasola w puszce ma długi termin przydatności do spożycia, a dojrzałe awokado na pewno wykorzystasz.

Joanna Politowska-Klucz
Joanna Politowska-Klucz
Jej naturalnym środowiskiem zawsze był marketing i organizacja szkoleń oraz konferencji. Teraz przede wszystkim lubi mieć czas na gotowanie pysznych i wartościowych potraw. Idzie na kompromis – danie nie musi być piękne, ma uwodzić zapachem i smakować.
Zwolenniczka bezpiecznej jazdy – w myśl zasady „wszyscy na drodze równi” – a w czasie wolnym motocyklowy „plecak”.
Lubi ludzi, sztukę i perełki, które można stworzyć z pofabrycznych elementów.
AUTOR

Zaprenumeruj newsletter

Melon i Skwarski w Twojej skrzynce pocztowej.
Najciekawsze artykuły Igimag.pl raz na dwa tygodnie.

Zapoznałem(-am) się z treścią polityka prywatności i akceptuję.