Jak znaleźć dobrego dietetyka?

Po czym poznać, że mamy do czynienia ze specjalistą
12 minut czytania
4457
2
Kaśka Dąbrowska
Kaśka Dąbrowska
26 czerwca 2017

Podjąłeś ważną decyzję. Chcesz coś zmienić w sposobie swojego żywienia, odświeżyć codzienny jadłospis, zrzucić kilka kilogramów lub dowiedzieć się, czy to, co jesz jest dla ciebie najlepsze. Myślisz, i słusznie, że warto udać się do specjalisty – dietetyka. Brawo! Tak istotną kwestię, jak zdrowe odżywianie lepiej skonsultować z ekspertem w tej dziedzinie. Byle dobrym.

Jeszcze kilka lat temu nie było ich wielu. Dietetycy przyjmowali raczej w dużych miastach, często nie była to jedyna praca, jaką wykonywali, a ceny za konsultację i ułożenie jadłospisu mogły skutecznie zniechęcić. Dziś mamy niemal odwrotną sytuację – dietetyków i specjalistów żywienia jest tak wielu, że warto wiedzieć, któremu można zaufać i powierzyć swoje zdrowie. Tylko jak rozpoznać dobrego dietetyka, który sprawi, że nasze życie nie będzie kręciło się wokół jedzenia, codzienne odżywianie będzie przyjemnością i, co najważniejsze, skutecznie poprowadzi nas drogą do osiągnięcia celu?

Wykształcenie ma znaczenie

Nie jestem zwolenniczką tego, żeby absolutnie każdy kończył studia i istnieje wiele zawodów, w których doskonale poradzisz sobie bez papierka. Ale zawody medyczne, a takim zawodem jest dietetyk, to inna bajka. Szczególnie, kiedy na rynku mamy do czynienia z „dietetykami” po kursach lub nawet samoukami. Oczywiście porady takiej osoby mogą być tańsze (choć niekoniecznie) niż osoby, która skończyła akademię medyczną, ale ustalmy sobie to na początku – nie warto. Dietetyk, który skończył studia z zakresu dietetyki posiada o wiele większą wiedzę, niż absolwent kilkunastogodzinnego kursu.

Zwracaj uwagę na wszystko – dyplom, podejście do pacjenta, informacje na temat diety, ale i treningu

Jeśli na stronie poradni dietetycznej, centrum medycznego czy prywatnej wybranego przez ciebie dietetyka nie ma informacji o jego wykształceniu, ukończonych kursach, udziału w konferencjach – po prostu spytaj go o to jeszcze przed wizytą. To nic złego, że chcesz wiedzieć komu powierzysz swoje zdrowie.

Przed pierwszą wizytą

Przed wizytą warto zwrócić uwagę jeszcze na kilka istotnych szczegółów. Jeśli na stronie nie ma takich informacji, jak długość wizyty, dokładny cennik z wyszczególnieniem punktów konsultacji czy informacji, jak przygotować się do wizyty – spytaj. Długość pierwszej wizyty nie powinna być krótsza niż 45 minut. To najważniejsza wizyta. Na niej dietetyk zbierze wywiad i wypyta cię o wszystkie szczegóły związane z twoim żywieniem i ogólnym stanem zdrowia. Powinien spytać o cel twojej wizyty i odnieść się do twoich oczekiwań.

Zawsze daj się dokładnie zważyć i zmierzyć, weź też ze sobą wszystkie wyniki badań

Przed spotkaniem na pewno poprosi cię o wypełnienie kwestionariusza i dzienniczka żywienia oraz o zabranie ze sobą najnowszych wyników badań lub historii tych chorób, które są istotne z punktu widzenia żywienia – a jeśli nie, może cię to zaniepokoić. To na podstawie dzienniczka i informacji, które mu przekażesz da ci pierwsze zalecenia. Powinien też skierować cię na niezbędne badania – przed lub po pierwszej wizycie. Dobrą praktyką jest wykonanie badań przed wizytą – wtedy już od razu możecie zacząć wspólną pracę bez czekania na wyniki badań.

Wizyta u dietetyka – nie ma się czego bać

Sama wizyta u dietetyka powie ci dużo o tym, czy ta osoba jest dobrym specjalistą, czy może warto poszukać sobie kogoś innego, kto nam pomoże. Koniecznie zwróć uwagę na to, czy dietetyk podczas pierwszej wizyty wykonał wszystkie pomiary twojego ciała – to będzie punkt wyjściowy, warto więc wiedzieć, na czym stoisz. Kolejną ważną rzeczą jest rozmowa, która może trwać 45 minut lub dłużej – do godziny. Dietetyk przed pierwszą wizytą już powinien zapoznać się z twoim dzienniczkiem żywienia i wypełnionym kwestionariuszem – jeśli tego nie zrobił przed wizytą, teraz niepotrzebnie będziecie tracili czas, aż to nadrobi. Duży minus. Co innego szybkie przypomnienie sobie kwestionariusza pacjenta czy posiłkowanie się wydrukami, ale jeśli połowę wizyty zajmuje specjaliście czytanie sześciu stron twojego jadłospisu z ostatniego tygodnia, to coś jest grubo nie tak.

Sama rozmowa powinna przebiegać tak, aby wszystko było dla ciebie zrozumiałe. Nie bój się zadawać pytań. Dobry specjalista odpowie na nie wszystkie w sposób spokojny i konkretny. Ważne jest też to, aby spytał cię o to, co lubisz jeść. Jeśli jest jednym z tych dietetyków, którzy z magicznej szuflady wyjmą gotowa dietę, rozpisaną dla 90 procent pacjentów – uciekaj i nie wracaj. Oraz domagaj się zwrotu pieniędzy. Dieta to nie jest coś, co można dopasować grupowo. To bardzo indywidualna sprawa i odpowiednio dobrana potrafi zdziałać cuda. A żeby było to możliwe, musisz polubić to, co jesz. Dlatego na pierwszej wizycie, oprócz ogólnych porad, dobry dietetyk nie da ci jadłospisów na kolejne dni. Na te będziesz musiał poczekać kilka dni lub więcej, jeśli dostałeś zlecenie wykonania dodatkowych badań.

Dobry dietetyk będzie umiał również ułożyć jadłospis według twoich oczekiwań. Niektórzy lubią ważyć produkty i nie mają z tym problemu, niektórzy wolą mieć składniki rozpisane na szklanki i łyżeczki. Jedni wolą mieć konkretne potrawy na każdą porę dnia, łącznie z dokładnymi przepisami, inni – ilość produktów z poszczególnych grup dozwoloną w ciągu dnia. Specjalista, do którego się wybierasz, powinien spytać cię jaką formę wolisz, a jeżeli nie wiesz, bo jest to dla ciebie nowy temat – być elastycznym i przygotować różne warianty i informacje na temat produktów (np. szklanka ugotowanej kaszy jaglanej waży około 200 gramów).

Dieta oparta na suplementach do niczego się nie nadaje – zawsze stawiaj na świeże i jakościowe produkty

Co dalej?

Po pierwszej wizycie, w kolejnych dniach, dietetyk powinien przesłać ci indywidualnie przygotowany jadłospis. Dobry specjalista spyta, czy wszystko ci w nim pasuje i czy wasze ustalenia zostały zawarte. Jeżeli nie – wykona korektę. Wyjaśni rzeczy, które nie będą zrozumiałe. Będzie do twojej dyspozycji mailowej czy telefonicznej (zależy, jak się umówiliście), w razie pytań, kiedy już zaczniesz dietę. Powie ci, kiedy masz zrobić kolejne badania oraz zapisze cię na kolejną wizytę, w zależności od tego, co jest twoim celem, jaki był punkt wyjścia i ile czasu potrzebujesz na pierwszy etap diety.

Co powinno cię jeszcze zaniepokoić?

Polecanie „dziwnych” suplementów. I nie piszę tu o żelazie, jeśli w badaniach wyjdzie, że masz spore niedobory. Jeśli dietetyk wyjmie z szuflady podejrzanie wyglądający preparat, przyjrzyj się temu dokładniej, zanim cokolwiek zażyjesz. Unikaj też dietetyków, którzy na wszystko dadzą ci odpowiednie tabletki. Suplementy mogą wspomóc dietę, ale podstawą jest zdrowe żywienie, które dietetyk powinien ci zaproponować i dokładnie objaśnić.

Opinie w internecie. No cóż, żyjemy w takich czasach, w których wpisując imię i nazwisko specjalisty w wyszukiwarkę mamy możliwość dowiedzenia się czegoś o danej osobie. Jeśli dietetyk, do którego się wybierasz, ma raczej słabe opinie, poszukaj innego, nie warto ryzykować.

Zapewnienie szybkich efektów. W diecie nic nie ma szybkiego. Dobra i skuteczna dieta to nauka cierpliwości i obserwowania efektów – które, zapewniam cię, przyjdą, jeśli będziesz stosował się do zaleceń dobrego specjalisty.

Marnowanie jedzenia. Jeśli w rozpisanym tygodniowym jadłospisie w poniedziałek na śniadanie masz zjeść pół serka wiejskiego, a kolejne pół w piątek, to raczej zwróć uwagę dietetykowi, że na wydanie wyrzuconych w ten sposób pieniędzy mogłeś mieć inne, lepsze plany.

Kaśka Dąbrowska
Kaśka Dąbrowska
Z wykształcenia pedagożka, z zamiłowania obserwatorka. Lubi jeść, czytać, pisać i malować - w tej kolejności. Od niedawna odkrywa uroki życia #po30. Nigdy nie myślała, że pokocha dobre seriale równie mocno, jak dobre książki. Kiedyś wróci do wypalania gliny.
AUTOR

Zaprenumeruj newsletter

Melon i Skwarski w Twojej skrzynce pocztowej.
Najciekawsze artykuły Igimag.pl raz na dwa tygodnie.

Zapoznałem(-am) się z treścią polityka prywatności i akceptuję.