Jak zrobić domowe mleko roślinne? To nic trudnego!

Prosty sposób dojenia migdałów i soi
8 minut czytania
945
0
Asja Michnicka
Asja Michnicka
18 lipca 2017

Mleko to jedno z tych produktów, którego często brakuje osobom decydującym się na dietę wegańską lub tym z nas, którym z nabiałem nie jest po drodze ze względu chociażby na alergię. Mleko dodajemy do ciast, naleśników, owsianki, koktajli, kawy, płatków śniadaniowych… i naprawdę ciężko czasem się bez niego obejść!

Na półkach sklepowych, głównie w dużych miastach, wybór napojów roślinnych jest dość duży, ale za to skład i cena pozostawiają wiele do życzenia. W mniejszych miejscowościach często mamy szczęście, jeśli dostępny jest jeden rodzaj mleka sojowego. Zrobienie mleka roślinnego samodzielnie może brzmi skomplikowanie, ale to naprawdę banalnie proste, a w dodatku tanie, smaczne, zdrowe i przyjemne!

Technika robienia domowego mleka roślinnego jest zawsze taka sama: jedną szklankę nasion, orzechów, wiórków czy płatków moczę przez noc, aby zmiękły, a rano, po odcedzeniu (ale nie we wszystkich przypadkach), blenduję je z wodą. Ile wody należy użyć? Tyle, żeby konsystencja napoju ci odpowiadała. Najczęściej używam 3-3,5 szklanki przefiltrowanej wody (wyjątek: domowe mleko ryżowe, o którym poniżej). Zmiksowany napój wystarczy przecisnąć przez gazę (a pozostałą pulpę wykorzystać na przykład jako pyszny farsz do naleśników), wlać do butelki i schować do lodówki.

Z czego można przygotować mleko roślinne?

Tutaj wybór jest dość spory, a na pewno większy niż ten z supermarketu. Napój roślinny możesz przygotować z:

  • orzechów nerkowca
  • orzechów laskowych
  • orzechów brazylijskich
  • orzechów włoskich
  • migdałów
  • kaszy jaglanej
  • kaszy gryczanej
  • płatków owsianych
  • płatków orkiszowych
  • płatków żytnich
  • płatków jaglanych
  • płatków jęczmiennych
  • wiórków kokosowych
  • słonecznika
  • nasion soi
  • ziaren orkiszu
  • sezamu
  • maku
  • pestek dyni
  • siemienia lnianego
  • białego ryżu
  • czy brązowego ryżu
Naturalne, smakowe, słodkie, wytrawne – to ty decydujesz, na co masz dziś ochotę

Wybór jest ogromny. Na pewno znajdzie się jeszcze kilkanaście składników, z których da się przygotować mleko, prócz tych, które udało mi się wymienić powyżej.

Fajnym pomysłem jest również miksowanie składników. Możesz wykonać mleko migdałowo-owsiane czy kokosowo-ryżowe − próbuj różnych smaków, aż znajdziesz swój idealny napój. Nie bój się też dodatków. Kilka zmiksowanych świeżych daktyli, laska wanilii, cynamon, imbir, kakao, garść truskawek − nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować zdrowe mleko smakowe.

Poniżej pięć moich sprawdzonych przepisów na roślinne napoje:

Napój kokosowy

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2-3 świeże lub suszone daktyle
  • 5-6 szklanek wody

Wiórki kokosowe oraz daktyle moczę przez noc w wodzie. Następnego dnia miksuję je (czasem razem z wodą, czasem ją odlewam i wlewam świeżą) z wodą, a następnie przepuszczam przez złożoną gazę.

Przepuszczamy przez gazę i gotowe!

Napój z nerkowców

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 3 szklanki wody
  • dowolne słodziwo (1-2 świeże lub suszone daktyle, łyżeczka ksylitolu, łyżka syropu klonowego)

Nerkowce zalewam na noc wodą, rano odlewam wodę i blenduję orzechy ze świeżą wodą i łyżką syropu klonowego. Przepuszczam napój przez gazę, a z pozostałej papki robię twarożek (dodaj do pulpy sok z cytryny, ząbek czosnku i płatki drożdżowe).

Napój jaglano-migdałowy

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka migdałów
  • 2-3 świeże lub suszone daktyle
  • 2,5 szklanki wody
  • szczypta soli

Migdały i daktyle moczę przez noc w wodzie, a następnie, po odlaniu wody, miksuję je razem z kaszą jaglaną (ugotowaną na miękko) i wodą oraz odrobiną soli. Przelewam przez gazę i gotowe.

Napój ryżowy

Mleko ryżowe przygotowuję na dwa sposoby. Sposób szybki to zmiksowanie szklanki ugotowanego, białego ryżu z trzema szklankami wody, przepuszczenie napoju przez gazę i ewentualne dosłodzenie ksylitolem czy syropem klonowym. Drugi sposób wymaga więcej czasu, ale warto, bo mleko, moim zdaniem, jest o wiele lepsze.

  • 4-5 łyżek białego ryżu
  • 2 litry wody (ok. 8 szklanek)
  • dowolne słodziwo (1-2 świeże lub suszone daktyle, łyżeczka ksylitolu, łyżka syropu klonowego)
  • szczypta soli

Ryż płuczę i wsypuję do wody. Zagotowuję, dodaję soli. Gotuję ryż na małym ogniu przez około 1,5 godziny, do dwóch godzin. Dodaję ksylitolu lub syropu klonowego, blenduję na gładko i przelewam do butelki.

Mleko ryżowe to jedno z popularniejszych domowych wyborów – jest wyjątkowo pyszne!

Napój owsiany

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 szklanki wody

Płatki zalewam na noc, a rano blenduję je ze świeżą wodą. Przepuszczam przez gazę i przelewam do butelki.

PS A jeśli uważasz, że nazwa „mleko” jest zarezerwowana tylko dla mleka krowiego czy koziego, odsyłam do mojego artykułu o nazewnictwie wegańskich produktów. Używam nazwy „mleko” w odniesieniu do roślinnych napojów, bo dokładnie do tych samych potraw i z tym samym przeznaczeniem używałam kiedyś mleka krowiego, więc jest mi tak, i innym, po prostu łatwiej.

Na zdrowie!

***

Przepis pochodzi z bloga wildstrawberryblossom.pl

Asja Michnicka
Asja Michnicka
Zawodowo zajmuję się szeroko pojętym "słowem", a po godzinach walczę o prawa tych, których głos nie jest słyszany – zwierząt hodowlanych. Opiekuję się dwoma schroniskowymi psami i kotem. Znam wszystkie miejsca w Warszawie, w których podają hummus i falafele. Lubię rodzicielstwo bliskości, chustonoszenie, bycie tu i teraz. Piszę na Mama na roślinach.
AUTOR

Komentarze