Orzeźwiający chłodnik ogórkowy z awokado i miętą

Idealny obiad na upalne dni
6 minut czytania
456
0
Asja Michnicka
Asja Michnicka
4 lipca 2017

Dojrzałe, miękkie awokado. Świeża, pachnąca, aromatyczna mięta. Lekko słodkie, orzeźwiające ogórki. Trio idealne na letni chłodnik!

Nigdy nie byłam fanką „zimnych zup”, a w moim domu rodzinnym raczej się ich nie przygotowywało. Jednak zeszłego lata, kiedy upały stały się wręcz nieznośne, postanowiłam zobaczyć, co też takiego jest w chłodnikach, że tyle osób się nimi zachwyca. Przyznam się, że przepadłam w ogromie przepisów, smaków i aromatów.

Oczywiście najwięcej przepisów na chłodniki zawiera w sobie składniki odzwierzęce, takie jak zsiadłe mleko, kwaśną śmietanę czy kefir. Jeśli nie jesz nabiału, z powodzeniem zastąpisz go wegańskimi odpowiednikami. Do chłodnika idealnie nadadzą się wszelkie napoje roślinne: owsiane, kokosowe, migdałowe, sojowe czy orkiszowe. Również coraz popularniejsze są u nas śmietanki roślinne – najczęściej ryżowe, owsiane i sojowe. Znane z kuchni azjatyckiej gęste mleko kokosowe w puszce też da radę – wystarczy włożyć je na kilka godzin do lodówki, aby stała część oddzieliła się od płynnej.

chlodnik
Pyszny, lekki i sycący (fot. Asja Michnicka)

Poniżej przepis na mój ulubiony chłodnik, który oprócz tego, że jest pyszny, to jeszcze naprawdę sycący – to zasługa awokado. Idealnie sprawdzi się na letni obiad w gorący dzień.

Chłodnik ogórkowo-miętowy z awokado

  • dwa średnie ogórki
  • dojrzałe awokado
  • ząbek czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • garść świeżej mięty
  • płatki chili
  • koperek
  • szczypiorek
  • rzodkiewka
  • pieprz

Awokado kroję na pół, obficie kropię cytryną (sokiem z około połówki cytryny), obsypuję pieprzem i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę (a czasem na całą noc). Gotowe, „cytrynowe” awokado kroję na kawałki i wrzucam do miski. Ogórki obieram i kroję w plasterki, dorzucam do miski razem z listkami świeżej mięty, dwiema gałązkami koperku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z połówki cytryny i kilkoma płatkami chili. Doprawiam pieprzem. Wszystko blenduję na gładką masę. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, dodaję wody lub mleka roślinnego (gęste, kokosowe mleko będzie dobrze pasowało), aż uzyskam odpowiadającą mi konsystencję, ale na ogół nie dodaję płynu, bo ogórki składają się w 97 proc. właśnie z wody.

Dojrzałe awokado to podstawa wegańskiego chłodnika

Przed podaniem chłodnika możesz wstawić go na godzinę do lodówki.

Chłodnik lubię jeść ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Bardzo dobrze smakuje też z pokrojonym w kosteczkę wędzonym tofu, płatkami migdałów, nerkowcami, pestkami dyni lub słonecznikiem.

Na zdrowie!

***

(Przepis pochodzi z bloga wildstrawberryblossom.pl)

Asja Michnicka
Asja Michnicka
Zawodowo zajmuję się szeroko pojętym "słowem", a po godzinach walczę o prawa tych, których głos nie jest słyszany – zwierząt hodowlanych. Opiekuję się dwoma schroniskowymi psami i kotem. Znam wszystkie miejsca w Warszawie, w których podają hummus i falafele. Lubię rodzicielstwo bliskości, chustonoszenie, bycie tu i teraz. Piszę na Mama na roślinach.
AUTOR

Zaprenumeruj newsletter

Melon i Skwarski w Twojej skrzynce pocztowej.
Najciekawsze artykuły Igimag.pl raz na dwa tygodnie.

Zapoznałem(-am) się z treścią polityka prywatności i akceptuję.