Kawa inaczej. Cztery pomysły na letnie kawowe napoje

Pobudzają, orzeźwiają i pysznie smakują
5 minut czytania
940
2
Asja Michnicka
Asja Michnicka
2 sierpnia 2017

Ciężko mi żyć bez kawy. Lubię jej smak, zapach, całą otoczkę i rytuał związany z jej przygotowywaniem i piciem. Nigdy w biegu, zawsze na spokojnie, z kawałkiem dobrego ciasta albo z książką lub odcinkiem serialu.

Lubię kawę parzoną i kawę z mlekiem roślinnym. Aromatyczne przyprawy też są mile widziane. Czasem zgrzeszę gotowcem i wypiję rozpuszczalną. Od czasu do czasu mam ochotę na kubek kawy zbożowej do śniadania. Wszystko na ciepło i rozgrzewająco. Latem natomiast testuję przepisy na letnie wersje kawowych napojów, które są idealne na upalne dni.

Wegańska wersja kawy nie różni się za bardzo od kawy z mlekiem krowim, jednak każdemu z nas odpowiada inny rodzaj mleka roślinnego. Ja stawiam na napoje kokosowe, sojowe, migdałowe, owsiane, orzechowe i ryżowe. Możesz kupić je w supermarkecie lub przygotować samodzielnie (jest to o wiele tańsza opcja i, jak już kiedyś pisałam, przygotowywanie mleka roślinnego to naprawdę miła czynność). Na rynku są też dostępne specjalne mleka dla baristów, najczęściej sojowe, jeśli lubisz kawę ze spienionym mlekiem. Każdy z napojów smakuje inaczej i różnie zachowują się w połączeniu z kawą, dlatego czasem trzeba poświęcić trochę czasu i kaw na znalezienie ideału. Mimo tego polecam, bo warto. Nawet jeśli pijesz mleko krowie, zamiana na mleko roślinne od czasu do czasu będzie fajną odmianą od znanych smaków.

Ponadto, napoje roślinne posiadają różne wartości odżywcze. Mleko sojowe ma dużo łatwo przyswajalnego białka, a także witaminy z grupy B, magnez, fosfor, żelazo, wapń i potas. Mleko migdałowe charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E. Owsiane to bogate źródło błonnika i kwasu foliowego. Dla każdego coś dobrego!

Mrożona kawa, wersja wegańska

Składniki na dwie kawy:

  • filiżanka espresso (lub 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • pół szklanki zimnej wody
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego, kokosowego, owsianego, migdałowego)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • cynamon
  • mielony kardamon
  • odrobina wanilii
  • kostki lodu

Kawę, wodę, mleko roślinne, olej kokosowy i syrop klonowy oraz przyprawy blenduję, aż pojawi się pianka (to zasługa oleju kokosowego). Na koniec dodaję kostki lodu lub pokruszony lód.

Wegańska mrożona kawa (fot. Asja Michnicka)

Smoothie kawowo-bananowe

Składniki dla jednej osoby:

  • 1 dojrzały banan
  • pół miękkiego, dojrzałego awokado
  • filiżanka espresso (lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • łyżka syropu klonowego
  • cynamon

Wszystkie składniki blenduję na gładką masę i posypuję cynamonem. Kawę możesz pić na ciepło lub na zimno − wtedy do blendera dorzuć kilka kostek lodu.

Smoothie kawowo-bananowe (fot. Asja Michnicka)

Kawa mrożona z kokosową bitą śmietaną

Składniki na kawę i bitą śmietanę:

  • filiżanka espresso (lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 puszka gęstego mleka kokosowego
  • 3 łyżki trzcinowego cukru pudru

Puszkę mleka kokosowego chłodzę co najmniej dobę w lodówce. Po tym czasie oddzielam stałą część mleka od płynnej (płynna nie będzie potrzebna, ale możesz wykorzystać ją do innych przepisów). Stałą część mleka kokosowego ubijam z cukrem pudrem. Używam po prostu zmielonego w młynku cukru trzcinowego. Kawę zaparzam, łączę z mlekiem roślinnym (super pasuje tu mleko migdałowe), chłodzę, a następnie dekoruję bitą śmietaną.

Mrożone kawy to doskonałe napoje na upalne dni

Koktajl kawowy z nerkowcami

Składniki na jeden, duży koktajl:

  • pół szklanki nerkowców
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • filiżanka espresso (lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • pół łyżeczki imbiru
  • mleko roślinne

Nerkowce moczę w wodzie ok. 4-5 godzin, aż będą miękkie. Namoczone nerkowce miksuję z pozostałymi składnikami na gładką masę.

Każdą kawę w przepisie możesz zastąpić kawą zbożową. Fajnym dodatkiem do kawy będą wszelkiego rodzaju przyprawy, takie jak cynamon, kardamon czy goździki (tak, nawet latem!), a na posypkę świetnie nada się pokruszona gorzka czekolada, surowe kakao czy wiórki kokosowe.

Smacznego!

***

Przepisy pochodzą z bloga wildstrawberryblossom.pl

Asja Michnicka
Asja Michnicka
Na co dzień zajmuje się marketingiem i komunikacją, a po godzinach walczy o prawa tych, których głos nie jest słyszany – zwierząt hodowlanych. Opiekunka dwóch schroniskowych psów i kota. Nie rozstaje się z Kindle, słoikiem masła orzechowego i głosem Iana Curtisa. Zna wszystkie miejsca w Warszawie, w których podają hummus i falafele.
AUTOR

Polecamy

Komentarze