Cała prawda o makaronie

Jedzenie makaronu uszczęśliwia
21 minut czytania
804
0
Agnieszka Haponiuk
Agnieszka Haponiuk
7 września 2019

Odsłuchaj

Legenda głosi, że do Europy makaron przywędrował z Chin, gdzie był znany od ponad 4 tysięcy lat, a do Europy przywiózł go włoski podróżnik Marco Polo.

Fakty są jednak takie, że makaron był już znany we Włoszech wcześniej, między innymi na Sycylii,  jeszcze przed narodzinami Marco Polo, około wieku XII. Nawet jeśli nie wiadomo skąd pochodzi makaron, to nie ma wątpliwości, że Włosi go spopularyzowali i zajęli się produkcją na szeroką skale, wymyślając setki rodzajów makaronu.

Jak powstaje makaron – produkcja makaronu

Makaron to mąka, woda i czasami jaja. Przy czym nie jest to zwykła mąka pszenna jaką znajdziemy na półkach supermarketów, ale specjalna mąką gruboziarnista – semolina, otrzymywana z twardej pszenicy durum.

Wybrane rodzaje makaronu

Włosi znają ponad 300 rodzajów makaronu. Tak ogromną ilość form tłumaczą tym, że każdy z makaronów inaczej łączy się z sosem. O typach makaronu można pisać w nieskończoność, dlatego skupię się na tych najpopularniejszych i podpowiem jaki dobrać do nich sos, a na koniec moje ulubione proste i pyszne przepisy na makaron.

Makarony możemy podzielić na długie i krótkie

Długie makarony to:

Numerem jeden jest niewątpliwie spaghetti – cienka, długa nitka. Ojczyzną spaghetti jest Neapol. To wręcz symbol kuchni włoskiej. Makaron pasuje do sosów na bazie oliwy, pomidorów, warzyw oraz sera czy do sosu z tuńczyka i kaparów.

Spaghetti

Bucatini – makaron nieco grubszy niż spaghetti z charakterystyczną dziurką w środku. Ten rodzaj makaronu pochodzi ze środkowych Włoch, a poleca się go do gęstych, bogatych sosów mięsnych.

Bucatini

Tagliatelle – makaron popularny w północnej części Włoch. Najlepszy do sosów mięsnych, rybnych i śmietanowych.

Tagliatelle

Pappardelle to najszerszy jajeczny makaron, który możemy łączyć z każdym rodzajem sosu. Szczególnie polecany jest do sosów na bazie grzybów, w tym trufli.

Pappardelle

Linguine – o  płaskie spaghetti pochodzi z regionu Ligurii, dokładnie z Genui. Najczęściej serwuje się go z owocami morza.

Linguine

Krótkie makarony, czyli pasta corta:

Na pierwszym miejscu wśród krótkich makaronów znajduje się popularny w całej słonecznej Italii – penne rigatte – ścięte, żłobkowane rurki. Penne rigatte świetnie komponuje się z sosami mięsnymi typu ragout, a także dobrze smakuje z sosami warzywnymi, grzybowo-śmietanowymi i pomidorowymi. Jest również idealnym makaronem do zapiekanek (pasta al forno).

Penne rigatte

Rigatoni – to makaron prosto z Rzymu. Najczęściej łączy się go z sosami mięsnymi, pomidorowymi. Podobnie jak penne świetnie sprawdza się w zapiekankach.

Fusilli, czyli świderki. Fusilli pochodzi ze środkowo-północnych Włoch. Świderki często występują jako składnik makaronowych sałatek, zapiekanek a także dobrze łączy się z ciężkimi zawiesistymi sosami oraz tymi na bazie sera ricotta.

Farfalle to po włosku motylki, u nas znane jako kokardki. Ten makaron uwielbiają dzieci. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami oraz lekkimi sałatkami. Farfalle pasują do większości sosów, sprawdzą się też z zielonym pesto.

Orecchiette to po polsku uszka. Ten makaron wywodzi się z Apulii i pasuje do różnych dań, co zawdzięcza wklęsłemu kształtowi i żłobieniom na zewnątrz. Porowata powierzchnia trzyma każdy sos – z czosnkiem, oliwą i peperoncino, grzybowy, brokułowy z anchois oraz inne wiele innych.

Inne makarony to:

Cannelloni – wyglądem przypomina grubsze rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest tartym serem.

Nieśmiertelne lasagne – to rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Może być warzywne, mięsne, ale zawsze z serem i sosem.

Jak perfekcyjnie ugotować makaron?

Makaron musi być al dente, czyli półtwardy (powinien stawiać opór zębom podczas życia i nie rozpływać się od razu w ustach). Nigdy, ale to przenigdy nie należy go rozgotowywać. Nieporozumieniem jest także polewanie gorącego makaronu zimną wodą (ten błąd zauważyłam ostatnio u Ewy Wachowicz), to grzech bardzo często popełniany w polskiej kuchni. Do gotowania makaronu nie dodajemy oliwy, ani żadnego innego oleju, bo robi się on śliski i nie będzie do niego dobrze przywierał sos. Czas gotowania makaronu zależy od jego grubości i typu i wynosi od 4 do 8 minut, a czasem nawet dłużej. Istotne są proporcje wody do suchego makaronu – prawidłowo powinny wynosić 1 litr wody na 100 g suchego makaronu. Makaron wrzucamy do gotującej się osolonej wody i na początku gotowania lekko mieszamy.

Czy makaron tuczy?

Prawda jest taka, że od samych makaronów rzeczywiście się nie tyje, pod warunkiem, że jest o faktycznie makaron z pszenicy durum albo pełnoziarnisty, a nie zwykłe kluchy z białej mąki.  Wiele też zależy od tego z czym ten makaron jemy. Jeśli nie jest to kaloryczny sos na bazie śmietany z podwójną ilością sera, to nie grożą nam nadprogramowe kilogramy. Poza tym jedzenie makaronu uszczęśliwia, ponieważ w makaronie kryje się tryptofan – substancja niezbędna do produkcji hormonu szczęścia jakim jest serotonina. A więc jedzcie makarony i bądźcie szczęśliwi.

Sprawdzone przepisy na makaron

Od jednego razu się nie tyje! Oto moje makaronowe comfort-food z milionem kalorii.

MAKARON Z GROSZKIEM

Danie proste, zwyczajne i smaczne dedykuję wszystkim leniwym i niezdarnym w kuchni oraz wielbicielom makaronu. Mnóstwo pysznych kalorii. Nie za bardzo nadaje się na kolację we dwoje, no chyba, że nie zamierzacie się całować.

Składniki dla 4 osób:

  • pół opakowania spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietany 12%
  • puszka groszku konserwowego (waszej ulubionej marki, ja preferuję ten drobniutki)
  • 200 g dobrego sera żółtego (powinien być ostry) – zetrzeć drobno na tarce
  • szczypta soli i białego pieprzu

Przygotowanie:

Do miski wlać śmietanę, dodać starty ser żółty oraz starte ząbki czosnku (mogą być drobno posiekane). Posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać i sos mamy gotowy :dstawić sos i ugotować makaron. W rondelku podgrzać groszek wraz z zalewą. Na gorący makaron nakładać śmetanowo-serowy sos a na to groszek (bez zalewy of kors). Zjadać natychmiast.

Prawda, że proste? A jakie dobre!

MAKARON Z KAPARAMI

Przepis jest prost jak drut, a przywędrował do mnie z prosto z Ameryki.  Jeszcze w czasach studenckich, gdy lodówka była prawie pusta, a głód zaglądał w oczy, amerykańska koleżanka zrobiła nam makron z kaparami, parmezanem i słodką śmietanką (30%). Brzmi banalnie, ale naprawdę w smaku jest fantastyczne, słodko-słone z intensywnym aromatem parmezanu i łagodnym posmakiem lekko podpieczonego makaronu. Roboty przy tym tyle co nic, a więc przygotowanie zajmie chwilę, a potem znów możecie oddać się słodkiemu lenistwu. Po dużej porcji tego dania może was ogarnąć senność, a więc spożywajcie w pobliży kanapy.

Składniki na jedną, bardzo głodną osobę:

  • dwie duże garści makaronu typu rurki (penne)
  • śmietana 30% w ilości na oko, ale nie mniej niż opakowanie (dla tych, co lubią bardziej, może być 36%)
  • łyżka kaparów
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • bulion grzybowy (tak, ten z kostki, może być eko)

Przygotowanie:

Na suchej patelni prażymy makaron, bez żadnego tłuszczu. Co jakiś czas mieszamy, czy też potrząsamy patelnią, aby makaron równo się przyrumienił. W dzbanuszku lub większym kubku przygotowujemy bulion, czyli rozpuszczamy kostkę. Bulionem podlewamy makaron, aż do momentu gdy będzie al dente i wchłonie całą ciecz. Zalewamy śmietanką w ilości zakrywającej makaron. Chwilę gotujemy, a następnie wsypujemy parmezan. Mieszamy, sos się zagęszcza u gdy dokładnie oblepi makaron wrzucamy kapary, mieszamy i gotowe. Zjadamy gorące, możemy nieco popieprzyć.

Agnieszka Haponiuk
Agnieszka Haponiuk
Okazała dama w małej kuchni. Gotuje, smakuje, karmi, stylizuje, pisze i fotografuje – jedzenie. Na łamach Trojmiasto.pl w cyklu „Jemy na mieście” pisze o tym jak karmią trójmiejskie restauracje. Prowadzi bloga kulinarnego Smakiem na pokuszenie. Próbuje wyżyć z fotografii kulinarnej. Mówią, że ma „oko” i robi apetyczne zdjęcia.
AUTOR

Polecamy

[FM_form id="1"]
Skup antyków Warszawa