W oparach jesieni – rozgrzewające napary

5 minut czytania
459
0
Agnieszka Haponiuk
Agnieszka Haponiuk
27 października 2019

Odsłuchaj

Voiced by Amazon Polly

Jesienny rozgrzewający napar. Zdrowotne właściwości naparów nie są do końca udowodnione, ale na pewno dają ukojenie i rozgrzewają, gdy za oknem wieje chłodem i deszczem.

Niektórzy, mniej lub bardziej uczeni, twierdzą, że w zależności od użytych składników, napar działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Są napary na dobry sen, na ładną cerę, na prawidłowe trawienie.

Wyobraźcie sobie, że do świąt zostały tylko 2 miesiące! Za chwilę powieje chłodem (ponoć już od wtorku skończy się złota polska jesień) a na świat spadnie szaroburość i zanim się obejrzymy w radiu poleci nieśmiertelne „Last Christmas” a przed nami sezon na chandry, grypy i przeziębienia. Wtedy najlepiej zakopywać się pod ciepłym kocem i popijać herbatę lub grzane wino. To jednak nie jedyna opcja na rozgrzanie czy ozdrowienie. Można raczyć się aromatycznymi naparami na bazie ziół, owoców i przypraw.

Czym jest i z czego zrobić napar

Najkrócej rzecz ujmując napar sporządza się z ziół, owoców i przypraw poprzez zalanie składników wrzątkiem. Następnie przykrywa się na kilka do kilkunastu minut, dopóki woda nie wchłonie olejków i aromatów. Do niedawna napary sporządzały głównie nasze babcie i podawały podczas przeziębienia. Najbardziej popularnym był napar napotny z kwiatów lipy czy z soku malonowego i cytryny. Współcześnie napary świecą triumfy w różnych większych i mniejszych bistrach czy restauracjach i cieszą się dużą popularnością detronizując herbaty.

Składniki na napar dyktuje smak i wyobraźnia

Napar możemy zrobić praktycznie ze wszystkich dostępnych ziół, owoców świeżych i suszonych, różnych przypraw. Ważne by napar nam smakował. Dzięki olejkom eterycznym, które wydobywają się z zaparzanych ziół napary działają też trochę jak aromaterapia. Najprostszym i zapewne wszystkim znanym naparem są liście mięty zalane wrzątkiem. Dobrze działa taka mikstura na niektóre dolegliwości żołądkowe jak na przykład zgaga. Ale są też pyszne napary bardziej aromatyczne niż pospolita mięta.

Miętowa herbatka – wszyscy ją znamy

7 naparów na 7 dni tygodnia

Zaparzajcie je w dowolniej kolejności w zależności od nastroju! Wszystkie proporcje są podane na szklankę lub kubek o pojemności 250 ml.

Sposób przyrządzenia jest zawsze taki sam:  wszystkie składniki w szklance zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Jeśli chcemy by napar był bardziej intensywny możemy na wrzącą wodę wrzucić wybrane ingrediencje i zagotować nie dłużej niż dwie minuty. Będzie pięknie pachniało.  No to jedziemy z tymi naparami!

Napar na poniedziałek

Tajska herbata

Mój znajomy z Berlina nazywa to tajską herbatą. Świetny napar na zimowe poranki.

  • spory kawałek obranego świeżego imbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 3 plastry limonki
  • Łyżeczka miodu

Napar na wtorek

Napar na przeziębienie

Ta mikstura nie jest najsmaczniejsza, ale Hindusi twierdzą, że ten napar działa przeciwzapalnie i nie ma nic lepszego na przeziębienie.

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • ¼ łyżeczki kurkumy albo kilka kawałków świeżej (w dyskontach znajdziecie)
  • szczypta pieprzu cayenne lub sproszkowanej chili
  • szczypta soli morskiej
  • kilka ziaren kardamonu
  • łyżeczka miodu

Napar na środę

Ten napar pachnie świętami!

Bardzo korzenny i świąteczny napar.

  • 2 plasterki ulubionego jabłka
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy plus plasterek pomarańczy
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 5-8 goździków (możemy nadziać nimi jabłko lub pomarańczę)
  • laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • opcjonalnie łyżeczka cukru trzcinowego

Napar na czwartek

Napar z rozmarynem i malinami, mniam

Otulający napar z rozmarynem i malinami.

  • gałązka rozmarynu
  • kilka mrożonych malin (do biedy może być naturalny sok malinowy, łyżka wystarczy)
  • dwie gwiazdki anyżu
  • plasterek cytryny
  • opcjonalnie cukier trzcinowy lub miód, jeśli ma być na słodko

Napar na piątek

Prosty i smaczny napar

Powiew lata i tylko trzy składniki.

  • garstka mrożonych malin
  • gałązka świeżej mięty
  • 2 plastry limonki

Napar na sobotę

Napar gruszkowy

Oczywiście gorączka sobotniej nocy!

  • gałązka rozmarynu
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 grube plastry gruszki
  • kawałek imbiru
  • kilka goździków

Napar na niedzielę

Napar z ananasem

Trochę przekombinowany napar z okolic Madagaskaru.

  • gruby plaster ananasa ze skórką (pocięty na mniejsze kawałki)
  • pół laski wanilii
  • kilka ziaren kakaowca
  • gałązka świeżego tymianku
  • plaster pomarańczy

Pamiętajcie, że wszystkie owoce powinny być umyte, niektóre sparzone i do naparów zawsze podajemy je ze skórką. Użyjcie wyobraźni i połączcie w naparach Wasze ulubione smaki.

Smacznego!

Agnieszka Haponiuk
Agnieszka Haponiuk
Okazała dama w małej kuchni. Gotuje, smakuje, karmi, stylizuje, pisze i fotografuje – jedzenie. Na łamach Trojmiasto.pl w cyklu „Jemy na mieście” pisze o tym jak karmią trójmiejskie restauracje. Prowadzi bloga kulinarnego Smakiem na pokuszenie. Próbuje wyżyć z fotografii kulinarnej. Mówią, że ma „oko” i robi apetyczne zdjęcia.
AUTOR

Polecamy

Zaprenumeruj newsletter

Melon i Skwarski w Twojej skrzynce pocztowej.
Najciekawsze artykuły Igimag.pl raz na dwa tygodnie.

Zapoznałem(-am) się z treścią polityka prywatności i akceptuję.